Välkommen.

Historia, Nyheter och Mina tankar om Norrköping under 50 - 60 - 70 - 80 - talet och idag.

fredag 9 december 2011

Nyheter: Ny utställning: Kris och Vision – Utställning, våga älska Norrköping.

Den 10 december invigs utställningen Kris och Vision – våga älska Norrköping på Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag.
Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och svåra motgångar som präglat staden och dess invånare. Ur kriserna har man format nya visioner, men visionära projekt har också förvandlats till kriser. För att förstå vad Norrköping är idag behöver man känna till stadens historia. Vad kan vi lära oss av de kriser och visioner som varit? Och hur kommer de att se ut i framtiden?

Utställningen är ett samarbete mellan Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum som stöds av Fastighets AB L E Lundberg, Henry Ståhl Fastigheter AB, Hyresbostäder i Norrköping AB.
Norrköpings historia och bilden av staden
I utställningen Kris & Vision berättas Norrköpings historia ur ett brett perspektiv. Här finns berättelsen om hur Norrköping går från hantverksstad till industristad, från arbetarstad till tjänstemannastad och vidare in i ett kunskaps- och informationssamhälle. Utställningen handlar också om vår bild av Norrköping. Sedan början av 1900-talet har staden beskrivits genom foton, reklamfilmer, politiska visioner, turistbroschyrer och slogans. Under 1930-talet var fabrikerna stadens stolthet och Norrköping marknadsfördes som ”Sveriges Manchester”. På 1970-talet var de flesta textilfabrikerna nerlagda och en ny bild av en stad utan stress och trängsel skulle locka människor att flytta från Stockholm till Norrköping.

Invigningsprogram 10 decemberKl 13-15 bjuder Hyresbostäder, Lundbergs och Ståhl på östgötska läckerheter ute på Trappans trädäck.
Kl 15 ínvigningsprogram på Holmbron (mellan Arbetets museum och stadsmuseet).
Medverkande: Marcus Birro, författare, Eva Andersson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Niklas Cserhalmi, museichef Arbetets museum, Peter Carelli, museichef Norrköpings stadsmuseum.
Cirkus Cirkör avfyrar en galen minishow med smatterjacka, huvudsnurra, och visselvajer-raketer.
Utställningen är öppen på båda museerna från klockan 12
Inne i utställningen bjuds det på gatumusik och godsaker.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...