Brödtillverkning och margarinproduktion. Del 1.
Denna text är citerad ur "Norrköpings Historia 1914-1970".
I bageriindustrin i Norrköping sysselsattes 1914 endast ett tjugotal personer fördelade på två arbetsplatser - huvuddelen av brödproduktionen försiggick då i hemmen eller under hantverksbetonade former. De två bageriindustrierna 1914 var Fredrik Ohlssons Ångbageri, etablerat redan 1849, och AB Norrköpings Spis- & Knäckebrödfabrik, grundad 1891. Det förra företaget uppgick i AB Norrköpings Förenade bagerier, som i sin tur sedan 1964 drivs av AB Skogaholm Bröd med huvudkontor i Eskilstuna.
År 1974 blev Skogaholms Bröd dotterbolag till Kungsörnen. Knäckebrödsfabriken, som 1927 ändrade namnet till Svenska Knäckebrödfabriken AB, drevs till 1940, då den nedlades till följd av inskränkningarna i mjöl leveranserna under andra världskriget.
Största företaget inom bageribranschen i Norrköping är numera Kooperativa Förbundets bageri, vid Hospitalsgatan nära Sylten. Detta startades 1950 av den lokala konsumtionsföreningen och överfördes - i likhet med övriga större föreningsägda industrier - efterhand till förbundet, vilket för Norrköpingsbageriets del skedde vid årsskiftet 1960/61.
En betydande utbyggnad ägde rum 1968-69.
I egenskap av ett av KF:s tolv centralbagerier levererar det matbröd till Konsums och Domus butiker i Östergötland, södra Södermanland och nordöstra Småland. Inom detta levernasområde fins kompletterande mindra bagerier i Åtvidaberg, Mjölby, Motala, Nyköping och Västervik. Totala försäljningsvärdet av produkterna från centralbageriet i Norrköping inklusive de nämnda lokalbagerierna uppgick 1972 till 23 miljoner kronor, utgörande något över 10 % av värdet av KF:s totala bageriproduktion i landet.
Denna text är citerad ur "Norrköpings Historia 1914-1970".
I bageriindustrin i Norrköping sysselsattes 1914 endast ett tjugotal personer fördelade på två arbetsplatser - huvuddelen av brödproduktionen försiggick då i hemmen eller under hantverksbetonade former. De två bageriindustrierna 1914 var Fredrik Ohlssons Ångbageri, etablerat redan 1849, och AB Norrköpings Spis- & Knäckebrödfabrik, grundad 1891. Det förra företaget uppgick i AB Norrköpings Förenade bagerier, som i sin tur sedan 1964 drivs av AB Skogaholm Bröd med huvudkontor i Eskilstuna.
En kund i AB Fredrik Olssons bageriets konditori köper färskt bröd. Gamla Rådstugugatan 2. Bilden är tagen 25/8 - 1947. |
Största företaget inom bageribranschen i Norrköping är numera Kooperativa Förbundets bageri, vid Hospitalsgatan nära Sylten. Detta startades 1950 av den lokala konsumtionsföreningen och överfördes - i likhet med övriga större föreningsägda industrier - efterhand till förbundet, vilket för Norrköpingsbageriets del skedde vid årsskiftet 1960/61.
En betydande utbyggnad ägde rum 1968-69.
I egenskap av ett av KF:s tolv centralbagerier levererar det matbröd till Konsums och Domus butiker i Östergötland, södra Södermanland och nordöstra Småland. Inom detta levernasområde fins kompletterande mindra bagerier i Åtvidaberg, Mjölby, Motala, Nyköping och Västervik. Totala försäljningsvärdet av produkterna från centralbageriet i Norrköping inklusive de nämnda lokalbagerierna uppgick 1972 till 23 miljoner kronor, utgörande något över 10 % av värdet av KF:s totala bageriproduktion i landet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar