Slakteriverksamhet och Charkuterivaruproduktion. Del 1.
Denna text är citerad ur "Norrköpings Historia 1914-1970".
Kreaturstillförseln till Norrköping blev tidigt betydande, framför allt för att tillgodose stadsbornas behov av kött. I stor utsträckning skedde detta på den s. k. Oxmarknaden, som länge hölls i trakten av Oxelberget där benämningarna Odaltorget och Odalgatan minner därom. Omfattande utförsel av kreatur med fartyg förekom även. Det första större slakteriföretaget i Norrköping var Oskar Johanssons slakteri AB, O.J:s, grundat 1857, aktiebolag 1914. Efter att tidigare ha arbetat på olika håll i staden köpte man 1919 den byggnad vid Bryggaregatan/Västra S:t Persgatan, som där blivit ledig, då Bergmanska Bryggeriet nedlagts efter samgåendet med Norrköpings Förenade Bryggerier.
Härifrån flyttade 1959 en del av rörelsen till det vid Lindövägen belägna slakt- och fryshuset, som kommunen då, efter driftunderskott under en följd av år, sålde till ett konsortium med Johanssons slakteri i spetsen, sedermera benämnt Norrköpings Kyl- och Fryshus AB.
Det kommunala slakthuset byggdes 1913-1915 för att främja slakterihygienen i staden. Hit överflyttade huvuddelen av ortens slakterier. Oskar Johanssons Slakteri AB var igång till årsskiftet 1969/70 då dess lokaler vid Bryggaregatan övertogs av Essman Livsmedel AB, ett familjeföretag i charkuteribranschen med säte i Linköping. Essman övertogs i sin tur av Farmek 1972. Essmans Norrköpingsfilial, med tillverkning av framför allt produkter för gatukök, övergick 1973 i Hansa Livsmedel AB, också detta helägt dotterbolag till Farmek.
I stadens komunala slakthus hyrde Norrköpingsortens slakteriförening in sig. Verksamheten vid detta producentägda företag började 1922, sedan jordbrukarna i området 1913-1922 varit anslutna till Mälarprovinsernas Andelsslakteri. År 1937 ville föreningen köpa hela slakthuset, men staden motsatte sig detta med tanke på bl. a. övriga nyttjare av lokalerna. År 1941 köpte emellertid föreningen av staden ungefär hälften av dess slakthustomt och uppförde här ett eget slakteri med charkuterifabrik, tagen i bruk 1943.
Denna text är citerad ur "Norrköpings Historia 1914-1970".
Kreaturstillförseln till Norrköping blev tidigt betydande, framför allt för att tillgodose stadsbornas behov av kött. I stor utsträckning skedde detta på den s. k. Oxmarknaden, som länge hölls i trakten av Oxelberget där benämningarna Odaltorget och Odalgatan minner därom. Omfattande utförsel av kreatur med fartyg förekom även. Det första större slakteriföretaget i Norrköping var Oskar Johanssons slakteri AB, O.J:s, grundat 1857, aktiebolag 1914. Efter att tidigare ha arbetat på olika håll i staden köpte man 1919 den byggnad vid Bryggaregatan/Västra S:t Persgatan, som där blivit ledig, då Bergmanska Bryggeriet nedlagts efter samgåendet med Norrköpings Förenade Bryggerier.
Avlastning av slaktade grisar hos O.J:s Slakteriaktiebolag 18 maj 1943. |
Det kommunala slakthuset byggdes 1913-1915 för att främja slakterihygienen i staden. Hit överflyttade huvuddelen av ortens slakterier. Oskar Johanssons Slakteri AB var igång till årsskiftet 1969/70 då dess lokaler vid Bryggaregatan övertogs av Essman Livsmedel AB, ett familjeföretag i charkuteribranschen med säte i Linköping. Essman övertogs i sin tur av Farmek 1972. Essmans Norrköpingsfilial, med tillverkning av framför allt produkter för gatukök, övergick 1973 i Hansa Livsmedel AB, också detta helägt dotterbolag till Farmek.
I stadens komunala slakthus hyrde Norrköpingsortens slakteriförening in sig. Verksamheten vid detta producentägda företag började 1922, sedan jordbrukarna i området 1913-1922 varit anslutna till Mälarprovinsernas Andelsslakteri. År 1937 ville föreningen köpa hela slakthuset, men staden motsatte sig detta med tanke på bl. a. övriga nyttjare av lokalerna. År 1941 köpte emellertid föreningen av staden ungefär hälften av dess slakthustomt och uppförde här ett eget slakteri med charkuterifabrik, tagen i bruk 1943.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar