Brödtillverkning och margarinproduktion. Del 2.
Denna text är citerad ur "Norrköpings Historia 1914-1970".
Den första margarin-tillverkningen började i Frankrike på 1870-talet. Först på 1890-talet och årtiondena därefter växte margarinindustrin upp till en storindustri. De första margarin-fabrikerna grundades på 1880-talet av en dansk industriidkare (i Helsingborg) respektive av norska intressenter (i Vänersborg). En mindre fabrik, ägd av AB Bordsmargarin, startades i Norrköping 1916 men måste, som följd av den under kriget stängda råvaruinförseln, snart inställa driften. År 1919 återupptogs verksamheten men nedlades definitivt redan våren 1920. Ungefär analog var utvecklingen för den i staden 1938 startade AB Margarinfabriken Kronan, som redan 1939 på grund av avspärrningen under andra världskriget lade om tillverkningen från margarin till såpa.
KF:s Margarinfabrik på Tullhusgatan i Norrköping 15/5 1946. |
Med hänsyn till den kooperativa rörelsens allt större roll i vårt land samt behovet att söka bryta det dittills rådande privata monopolet var det naturligt, att Kooperativa Förbundet snart också började intressera sig för margarintillverkningen. Sedan KF utsatts för leveransblockad från de svenska margarintillverkarna och förbundets försök att inköpa någon i gång varande fabrik övergivits, beslöt KF att bygga en fabrik. För det ändamålet förvärvades 1915 av Norrköpings stad ett då obebyggt tomtområde i anslutning till de samma år färdiga normalspåriga industrispåren innanför södra hamnplanen. Krisförhållandena gjorde emellertid, att fabriken - KF:s första tillverkningsenhet över huvud - ej kunde tagas i bruk förrän i senare delen av 1921. Kortfilm om KF:s Margarinfabrik. Fortsättning följer.....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar