Välkommen.

Historia, Nyheter och Mina tankar om Norrköping under 50 - 60 - 70 - 80 - talet och idag.

onsdag 22 juni 2011

Nyheter: Upplev Sylten med ljudpromenad.

Nu kan man uppleva Syltens historia på ett nytt sätt. Nevena Cvijetic har i sitt examensarbete vid Campus Norrköping skapat en stämningsfull ljudpromenad som tar besökaren med på en resa drygt 100 år tillbaka i tiden. En tid då Moa Martinson några sommarmånader arbetade som köksa på Norrköpings konst- och industriutställning.

Det som hänt på historiska platser kan inte sällan vara svårt att ta till sig som besökare. Kanske finns det en blekt informationsskylt på platsen för att påminna oss om tider som flytt. Det som hände på Sylten i Norrköping för 105 år sedan är ett exempel. En gångstig leder från ena sidan av området till den andra. Bara några få rester på stigen minner om att denna plats några sommarmånader år 1906 sjöd av liv under Norrköpings konst- och industriutställning. Men Nevena Cvijetic, 26, har som en del av sitt examensarbete på KSM (Kultur Samhälle Mediegestaltning) vid Campus Norrköping i samarbete med Stadsmuseet skapat en ljudpromenad som tar besökaren och lyssnaren tillbaka i tiden på ett nytt sätt.
- Det är Moa Martinsons berättelse från boken Kungens rosor som lett fram till det här, säger Nevena Cvijetic. I den självbiografiska boken beskriver Moa bland annat om sin inte särskilt glamorösa tid som köksarbetare på Sylten.
- En av poängerna med mitt examensarbete är att få folk att hitta hit och att upptäcka det här. I Moas berättelse från hennes tid på Sylten fann jag en intressant berättelse att utgå ifrån, säger Nevena Cvijetic.

Hennes examensarbete innehåller dels en vetenskaplig text om Syltens historia men alltså också en ljudfil om Moa och Sylten som man antingen kan ladda ner själv från nätet eller så går man till Stadsmuseet och lånar en mp3-spelare med ljudfilen samt hörlurar. Sedan är det bara att traska iväg till Sylten och följa instruktionerna.

Man kommer snabbt i stämning; närmast vemodig och tidsförflyttande, när vi sakta går i den lummiga grönskan på Sylten. Bland tidstypiska bakgrundsljud hör vi Nevanas berättarröst, som lotsar oss lugnt och metodiskt framåt först upp till toppen av Sylten och sedan ner igen, ner för trapporna som är en av de få fysiska minnen på platsen från utställningstiden. Hela promenaden tar ungefär 14 minuter och är en resa i tiden. Utan att avslöja för mycket så är trappan ner i slutet ett särskilt effektfullt kapitel på ljudpromenaden.

- I början av mitt projekt tänkte jag jättemycket på trappan, säger Nevena Cvijetic.
Stadsmuseet kommer att låna ut mp3-spelare samt hörlurar under sommaren för den som vill gå promenaden. Ljudfilen på nätet kommer dock att finnas kvar längre, enligt Nevena.

Här hittar du ljudfilen: ljudpromenad.wordpress.com

Källa: Folkbladet.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...