Välkommen.

Historia, Nyheter och Mina tankar om Norrköping under 50 - 60 - 70 - 80 - talet och idag.

lördag 21 maj 2011

Nyheter: Här är äldsta fotot av Norrköping.

Det äldsta kända fotografiet av Norrköping togs anno 1845 och visas just nu på Norrköpings stadsmuseum.
- Det är ett fotografi av Swartziska huset i Knäppingsborg och är troligen ett beställningsjobb från familjen Swartz, sade intendent Leif Wallentinsson från Östergötlands museum i Linköping, när han invigde utställningen i går.
Varifrån kommer fotografiet?
- Jag har hittat det i museets samlingar i Linköping, där det har hamnat av okänd orsak. Men efter att jag hittade projektet, har stadsmuseets personal i Norrköping forskat runt fotografiet och kommit fram till att det troligen togs så här års 1845.

Swartziska huset i Knäppingsborg 1845.  
"Modererade priser"
- Detta eftersom fotografen Johan Wilhelm Bergström från Stockholm, som tog fotot, annonserade i dåtidens NT, att han befann sig i Norrköping just vid den här tiden och var beredd att ta porträttfotografier till "modererade priser".

- Men troligen beställde familjen Swartz även en miljöbild av sitt hus, som byggdes 1842 och alltså var ganska nytt vid den här tiden. Det är i alla fall vår teori, eftersom miljöbilder var mycket ovanliga på den tiden, då det nästan enbart togs porträttfoton. Det känns ju förvånande att fotokonsten fanns upptäckt så tidigt? - Ja, men man brukar säga att fotografins födelse skedde i Paris 1839, när fotografen Louis Jacques Mandé Daguerre presenterade sin nya uppfinning, som blev kallad daguerrotypin.

Vad är det för sorts teknik?
- Det är i grunden en kopparplåt, som belagts med lite silverlösning och andra ingredienser, som gör att blandningen blir ljuskänslig. Det hade man kunnat tidigare, men Daguerres uppfinning bestod i att han fick fotografierna att bli beständiga och inte försvinna efter en kort tid, som hade skett tidigare.

Vet vi om han var en känd fotograf?
- Egentligen drev han ett eget glasmästeri i Stockholm och även en mekanisk verkstad. Bland annat levererade han formar för pressning av glas till Reijmyre Glasbruk. Parallellt med dessa jobb, etablerade han sig också som en av Sveriges absolut tidigaste fotografer och blev snabbt en av Stockholms och senare Sveriges mest ansedda daguerrotypister. Som sådan var han verksam i cirka tio år.
Intendent Anders Karlin vid stadsmuseet säger så här om fotoutställningen:
- Det här blir vår sista miniutställningen i samband med museets 30-årsfirande, som för övrigt avslutas på söndag. Men jag vill gärna lägga till att om någon råkar ha ett daguerretyp-foto hemma, som kanske är äldre än det här fotot, är man mycket välkommen att kontakta oss på stadsmuseet.

"Peking" nyare
Möjligen kan "vän av ordning" reagera på stadsmuseets rubrik på utställningen, där man skriver "Första fotot av Peking". Benämningen Peking lär inte ha funnits på 1800-talet och det här fotografiets tid, utan härrör troligen från IFK Norrköpings fotbollsera, som kom betydligt senare till stan...

KällaFolkbladet.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...