Välkommen.

Historia, Nyheter och Mina tankar om Norrköping under 50 - 60 - 70 - 80 - talet och idag.

tisdag 31 augusti 2010

Memory: Kungsgatan.

"Raggen" gick på "Kingsroad" i helgen och visst var man där och sneglade lite mellan burnouter, cruising o 50-tals musik. Men i år blev det tyvärr ingen bilutställning på Himmelstalundsfältet som faktiskt kan vara rätt så praktiskt om man vill fotografera bilar. Det var år 2006 som det hela började med cruising på Kungsgatan om jag inte minns helt fel. Visst är det härligt med lite drag i stan, vem minns inte Power Meet -83 i Norrköping. Det var som ett slagfält i stan, bilar, rock`n`roll och däckrök så långt man kunde se, framför allt i Södra promenaden.

Kungsgatan med Tabernaklet 1952, riktning norrut. Östgötabild.
Jag minns att de vände vid Norrtulls rondellen precis som Motorgårdens cruising gjorde i helgen. Själva meetingen hölls uppe vid Himmelstalundsfältet men där upp var aldrig jag eftersom vi åkte runt på stan i en Jaguar V12 som en polare hade. Kungsgatan eller rättare sagt den "gamla Kungsgatan" fick jag bara en glimt av innan den breddades och blev oigenkännbar. Vi grabbar från förorten for runt i de gamla rivningskåkarna under 70-talet men själva atmosfären av Kungsgatan som gammal affärsgata insöp jag aldrig. Drottninggatan hade sedan länge tagit över som den dominerande affärsgatan i stan. Norra delen av Kungsgatan ner mot Norrtull var ganska så smal och kantades av byggnader som jag själv sedan var med att ersätta.
Tabernaklet, som invigdes 18 dec 1887, vid hörnet Vattengatan, Kungsgatan minns jag mycket väl innan det blev parkeringsplats. En bit av Kv. Bladet ut mot Kungsgatan jämnades med marken för att få plats med ny bebyggelse och därmed försvann Baptisternas Tabernakel för alltid. Året var 1982-83 och jag arbetade på LE.Lundberg som murare och vi parkerade våra bilar på ödetomten så vi fick gångavstånd till andra sidan gatan där vi uppförde Kv Gördeln.
Där hade vi tillfälliga omklädningsrum och matsal i en gammal byggnad längs med Kungsgatan när Gördeln 1 uppfördes ner mot Tunnbindaregatan.

Kungsgatan och Kv Gördeln till vänster. Huset vi satt i när Gördeln byggdes
var det i mitten efter Herrkonfektions affären, om jag minns rätt.
Det hade legat någon form av affär i bottenvåningen och på övervåningen där vi satt var en stor lokal med högt i tak, kanske någon form av lagerutrymme. Bredvid huset stor några enstaka byggnader kvar efter grävskopornas framfart, bl.a. i hörnet ut mot Vattengatan, Kungsgatan. Där slet man något år och såg till att fasaden utåt blev vacker och vädertålig.
I närheten låg också City Video som fanns bredvid Citygaraget på Vattengatan där vi brukade hyra filmer. Det var en väldigt liten lokal för den verksamheten när jag nu tänker efter. Det innersta rummet hyste även en del barnförbjudet har jag för mig.

Kungsgatan av idag (norra delen) är mer som en Aveny med sin bredd och den kan väl i framtiden bli riktig trevlig om grönskan får finnas kvar samt uteserveringarna.
Varför inte ta tillbaka den spårbundna trafiken igen (Ringlinjen som lades ner 1958) en ringlinje så man kan ta sig från bl.a. Universitetsområdet till Centralstationen och sedan vidare till centrum och tillbaka till Kungsgatan.
Ringlinjen.
"På 1920-talet infördes linjenummer. Linje 1 (Ringlinjen) trafikerade sträckan Östra Station-Östra Promenaden-Trädgårdsgatan-Drottninggatan-Norra Promenaden-Kungsgatan-Nygatan-Östra Station."

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...